Activiteiten volwassenen

Activiteiten volwassenen

Inleiding

Sportloket Velsen wil niets liever dan er een sportief en vitaal 2021 van maken!

Het roerige jaar 2020 hebben we achter ons gelaten, ook al zitten we heden ten dagen (februari) nog steeds in een lockdown. Toch blikken wij graag vooruit op wat er komen gaat, want in de Gemeente Velsen zijn volop lichtpuntjes op het gebied van sport- en bewegen. Hieronder zetten we enkele activiteiten in de schijnwerpers.

Hou voor het actuele aanbod onze site in de gaten.

**Voor alle activiteiten geldt dat ten alle tijden de richtlijnen van het RIVM gevolgd worden omtrent COVID-19. Afhankelijk van de actuele situatie zullen data van de activiteiten wellicht aangepast worden.**

Aanbod

De cursus BLIJVEN DOEN: blijf bewegen!
In het najaar van 2021 start deze nieuwe cursus speciaal voor 55+ers. In zes bijeenkomsten krijgt u vanuit het concept van Positieve Gezondheid een brede blik op uw gezondheid en het actief ouder worden. Aan de hand van 6 thema's komt uw persoonlijke doel in deze cursus steeds meer in zicht. De cursusgroep bestaat uit maximaal 10 deelnemers en wordt begeleid door een fysiotherapeut, ergotherapeut, een seniorencoach, een leefstijlcoach of een buurtsportcoach. U gaat actief aan de slag: van een fysiotherapeutische test, beweging in en om het Buurtcentrum tot een wandeling in de natuur. 

De bijeenkomsten zijn op woensdagochtend van 10.00-12.00 uur in Buurtcentrum De Spil in IJmuiden. De eigen bijdrage is voor de gehele cursus 20 euro, inclusief koffie of thee. 

Wilt u een aanvraagformulier ontvangen of eerst meer informatie? Neem dan contact op met Elisa Strating van Ergotherapie Doen Velsen via 088-8227000 / 06-29372572 of met Nicole Sheridan van Stichting Welzijn Velsen via 0255-510186. U kunt ook een mail sturen naar elisastrating@ergo-doen.nl

**********************************************************************************

Fittest en Beweegmarkt
Bent u 65 jaar of ouder, inwoner van de gemeente Velsen en wilt u weten hoe gezond en fit u bent? Hou de site in de gaten, want medio 2021 zal dit georganiseerd worden.

De Fittest is bedoeld om inzicht te krijgen in uw fitheid. Tijdens de Fittest doet u verschillende testen die aansluiten op uw leeftijd en conditie. Na de testen ontvangt u van een van de aanwezige fysiotherapeuten een advies over hoe het is gesteld met uw fitheid. Na dit adviesgesprek kunt u geheel vrijblijvend een kijkje nemen op de Beweegmarkt, die tegelijkertijd georganiseerd wordt.

Op de Beweegmarkt staan verschillende verenigingen en organisaties die sport- en beweegactiviteiten aanbieden in de regio. U kunt informatie bij ze opvragen en ook kunt u zich indien gewenst gelijk aanmelden voor een gratis proefles.

Heeft u vragen? Deze kunt u mailen naar fittestvelsen@sportsupport.nl of bel naar (023) 526 0302.

**********************************************************************************

Sport- en Cultuurfestival 
Op zaterdag 28 augustus verandert het stadspark aan de Radarstraat in het centrum van IJmuiden in een Sport & Cultuurfestival. Verenigingen en aanbieders van sport en bewegen, kunst en cultuur uit de gemeente krijgen de kans om zichzelf tijdens dit evenement te presenteren. Met een breed en gevarieerd aanbod van alle sport- en cultuurorganisaties uit onze gemeente, krijgen jong en oud de mogelijkheid om leuke activiteiten te ontdekken. 

Laat je inspireren en motiveren om deel te nemen aan het culturele en sportieve leven in de gemeente. Door de directe kennismaking met de organisaties weten de bezoekers meteen of een bepaalde activiteit bij ze past en of een organisatie aan al hun wensen voldoet. De markt is ook een mooie gelegenheid om nieuwe ideeën op het gebied van Sport & Cultuur op te doen. De organisaties en verenigingen – met al haar vrijwilligers – delen hun passie en staan voor iedere geïnteresseerde open. Plezier, gezelligheid en expressie staan voorop! Het Sport- & Cultuurfestival wordt georganiseerd voor alle doelgroepen (kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen) en is vrij toegankelijk.

Aanmoedigen is de sport, kennismaken is het doel, meedoen is de kunst!

Wie vragen of opmerkingen heeft, kan contact opnemen met:
Eric Smit (esmit@velsen.nl) of voor de sport via Jerry van Akkeren (jvakkeren@sportsupport.nl).

**********************************************************************************

Leefstijl is belangrijker dan ooit: GLI-Velsen
GLI betekent Gecombineerde Leefstijl Interventie. Heb je last van overgewicht of obesitas? Dan kom je wellicht in aanmerking voor begeleiding. Op verwijzing van de huisarts wordt dit geheel vanuit de basisverzekering vergoed (eigen risico is niet van toepassing). Dit leefstijlprogramma duurt 2 jaar met daarin aandacht voor thema’s zoals beweging, voeding, slapen, stress en ontspanning. Het leert gezonde keuzes te maken, uit te voeren en te behouden. Dit zorgt voor gewichtsverlies, meer energie en minder gezondheidsklachten. De interventie is wetenschappelijk bewezen. Motivatie om mee te doen is essentieel. Gedragsverandering is hierin de rode draad. Het bestaat uit groepsbegeleiding en individuele gesprekken. 

Kleine stapjes, grote verandering!

Meer informatie op: www.gli-velsen.nl of via Femke van Baarsen fbaarsen@velsen.nl

**********************************************************************************

GoldenSports: samen buiten bewegen voor 65+
In de loop van 2021 zal er nieuw sportaanbod voor ouderen/senioren in de Gemeente Velsen verschijnen. Het gaat om wekelijkse trainingen onder leiding van een professionele begeleider. 

In onze huidige maatschappij zitten we vaak te veel en hebben we minder contact met buurtgenoten. Juist met het toenemen van de leeftijd is het belangrijk om de gezondheid op peil te krijgen of te houden en ook is het van belang om eenzaamheid te voorkomen. Het doel van GoldenSports in daarom tweeledig: meer bewegen, wat natuurlijk goed is voor de algemene gezondheid en daarnaast mensen uit de buurt leren kennen waardoor de kring van sociale contacten uitbreidt.

In de buitenlucht buurt- en leeftijdsgenoten ontmoeten en samen kennismaken met allerlei vormen van sport, spel en beweging. De trainingen zijn leuk om te doen en gaan het hele jaar door. Ze bevatten vaste onderdelen als kracht, balans, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Iedereen kan meedoen aan deze laagdrempelige beweegactiviteit.

Door tzt mee te gaan doen aan GoldenSports verbeterd de fitheid. En omdat de lessen nooit hetzelfde zijn, maar variëren qua activiteiten en spelvormen blijft het altijd leuk en uitdagend.

Nog even geduld, meer informatie volgt in de loop van 2021.

**********************************************************************************

Sport voor ouderen met dementie
Sporten en bewegen is erg belangrijk voor mensen met geheugenproblemen of dementie. Een slechte gezondheid kan de verschijnselen van dementie verergeren. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bewegen en een gezonde leefstijl de achteruitgang van de hersenen vertragen. Daarnaast stimuleert sport en beweging sociaal contact waardoor mensen met dementie zich minder geïsoleerd voelen.

Met de proefpas bewegen kunnen mensen met dementie kennis maken met het aanbod aan beweegactiviteiten. Zij mogen dan 3x gratis meedoen. Wanneer dit bevalt, kunnen zij zich aansluiten bij deze activiteit.

Het aanbod bestaat uit de volgende activiteiten:
- Dansen bij Polderstroom in Velserbroek; dansen op heerlijk bekende muziek onder begeleiding van een docent. Samen plezier hebben en contact maken.
- Bewegen met toestellen bij de Zorgspecialist; fitness in een speciaal ingerichte sportruimte. Voor iedereen mogelijk.
- Wandelen met fysiotherapie Maas; voor de beginnende wandelaar.
- Wandelen met de Opstappers; voor de geoefende wandelaar.

**********************************************************************************

Sport- en Preventieakkoord Velsen
Vanuit dit waardevolle akkoord zullen in 2021 diverse plannen worden uitgerold.
Enkele voorbeelden:
- opzetten van beweegroutes voor jong en oud
- enkele sportkantines zullen in de loop van 2021 begeleid worden naar gezond aanbod
- op diverse scholen wordt de MQ-scan uitgevoerd, hiermee wordt het motorische niveau van kinderen in kaart gebracht

**********************************************************************************

Meer informatie
Heeft u vragen over sport- en beweegactiviteiten neem dan contact op met Sportloket Velsen:
- kinderen en jeugd:
   Eric Smit esmit@velsen.nl 06-15129401
- volwassenen:
   Femke van Baarsen fbaarsen@velsen.nl 06-43439657

Foto Album

Eric & Femke